Australien er i flammer

Af frygt for store buskbrande er flere hundrede mennesker flygtet fra deres hjem i Australien. I Queenslandområdet raserer der utallige brande.

Af: Jacques Frydenlund og Fraser Allan (udvekslingselev fra Australien)
Foto: Ritzau Scanpix

Australske Nadine Sommervile vågner op en fredag morgen i sit hus i Queensland. Hun lugter noget brændt, og alle alarmklokker ringer i hendes hoved. Hun skynder sig ned til tv’et. Nyhederne er gået helt amok. Kæmpe buskbrande er sat i gang. Hun bliver bekymret og bange for at miste sit hus. Hendes søn har Astma, og de store røgskyer er farlige for ham. Hun ved ikke, hvad hun skal gøre. “Jeg var personligt skræmt. De sociale medier kunne ikke engang følge med i forhold til, hvor mange brande der var, og de opdaterede hver time”, siger Nadine Sommerville.

Brandene forekommer i ubeskrivelige mængder, som man kan følge på: https://myfirewatch.landgate.wa.gov.au  
Ved første blik tror man, at det er alle brande, der har været gennem tiden, men den viser kun de seneste 3 dage.

Der skal det mindste til for at starte sådan en buskbrand. Allan Holst som er beredskabsinspektør i Helsingør Brandvæsen forklarer: “Det kan være, der ligger noget glas eller andet, som opfanger solens stråler nede i det tørre krat eller noget ligesom et forstørrelsesglas. Det kan være nok til at starte sådan en brand”.

Lige nu er det kun forår i Australien, og de varme og tørre sommertider har ikke ramt endnu, så det forventes, at buskbrandene vil blive værre endnu.
Nadine Sommervile har alene siden august oplevet flere brande i området, hvor hun bor. ”Den første brand kom den 22. august. 3 af de første brande var blevet antændt med vilje. Det var fire 14-årige drenge, der stod bag, og de blev arresteret en efter en. Fordi det er så tørt, er de fleste efterfølgende brande blevet antændt pga. lynnedslag.” Nadine mistede selv sit hus, da hun var 6 år pga. en buskbrand.

Det er utroligt svært at få bugt med brandene. Beredskabsingeniør, Allan Holst, forklarer: “Det breder sig hurtigt over meget store områder, og det skal slukkes med vand for at køle det. Så sænker man temperaturen, og så går brandene ud. Man laver tit store brandbælter langt væk fra brandene, hvor man graver op og fælder træer, så den ikke kan springe videre. Det skal gøres, inden branden når at komme hen til brandbæltet, så det skal gøres langt fra”. Det er også brandbælter, de laver mange af i Australien. Brandene er et kæmpe problem, fordi de breder sig hurtigt, og det kan koste menneskeliv.

Brande nær storbyer kan være grund til massedød. Ifølge BBC døde 173 mennesker i en buskbrand i 2009. Derfor skal det her tages meget alvorligt, og der er mange farlige ting ved en brand. Røgen er farlig, og hvis der kommer kæmpe skyer, kan det godt være livstruende.

“Alle brandrøge er farlige. De indeholder kulilte, som man også finder i udstødningsgas. Det kan man ikke tåle at indånde i ret lang tid, så bliver man bevidstløs og dør af det. De fleste brandofre dør også af kulilteforgiftning“, siger Allan Holst. På grund af klimaforandringerne er der gennem de senere år blevet flere og værre buskbrande, så det ser ikke lovende ud for Australien, men på den positive side, så har de heldigvis erfaring inden for problemet i det sydlige land. 

Videoen nedenfor er produceret af Jacques Frydenlund. Der er brugt licensfri billeder og egen musikindspilning.Dette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".