Borgerlige begravelser og kulørte kister

Det sidste farvel er blevet mere utraditionelt.

Af: Jonathan Klem og Jonathan Grønlund
Foto: Jonathan Grønlund

Telefonen ringer i bedemandsforretningen. Bedemand, Bodil Sund, tager telefonen. Endnu et dødsfald er hændt, og hun må straks i gang. Der skal bestilles kiste, urne, blomster og gravsten. Der skal ordnes dokumenter og transport af den afdøde, og alt foregår selvfølgelig i samarbejde med de efterladte.

Jobbet er nogle gange hårdt                
Bodil Sund fortæller om, hvordan det er at arbejde med døden hver dag hele året rundt: ”Der er mange, der tror, at det er et trist arbejde, jeg har. Men i virkeligheden oplever jeg familier, der er glade for, jeg kommer, og som er glade for min hjælp. Men selvfølgelig er det da trist ind imellem”. Sognepræst, Cecilie Schackinger, har ofte begravelser som en del af jobbet. ”Folk kommer nogle gange med de mest forfærdelige historier med børn, der er døde, eller selvmord, men jeg panikker ikke, men tager den med ro og tackler det som en professionel”. I Danmark er der ca. 2.000 præster til ca. 45.000 begravelser årligt.

De nye trends inde for begravelser
De seneste år er det blevet muligt at få sin kiste moderniseret på den ene eller den anden måde, fx at få malet graffiti på kisten. Bedemand, Bodil Sund, fortæller om sine oplevelser med de nye måder at vinke farvel til de døde på. ”Det nyeste tiltag, vi har fået, er kulørte kister. For folk vil have noget mere end blot den traditionelle hvide kiste”. Hun tilføjer også: ”I vores forretning holder vi dog stadig fast i det klassiske med sort tøj, og vi kører i sorte biler. For det er vigtigt, at der stadig er en form for pli og respekt for de døde”.
Sognepræst, Cecilie Schackinger, oplever også, at mange ønsker sig noget mere utraditionelt ved begravelserne. ”Mange ønsker fx at spille et stykke musik, som de synes er i den afdødes ånd, så det bliver lidt mere personligt. Det kan være alt fra Keld og Hilda til Drake”.

Borgerlige begravelser vinder frem
Antallet af kirkelige begravelser og bisættelser falder, da borgerlige begravelser bliver mere og mere populært. Ifølge Kirkeministeriet blev 82,6% af alle døde i 2018 i Danmark begravet eller kremeret, med hjælp fra en præst i folkekirken. Det svarer til 45.324 kirkelige begravelser. Men det nye hit er borgerlige begravelser. Fra år 2008-2018 steg tallet fra 5.184 til 8.622, hvilket er en stigning på 66% ifølge Danmark Statistik. Det er altså ca. hver sjette begravelse, der i dag er en borgerlig begravelse.

Hold musen hen over billedet nedenfor og flyt den hen på “prikkerne” for at læse fakta om emnet.
Lavet i programmet Thinglink af Jonathan Klem og Jonathan Grønlund.
Fotoet er fra Ritzau Scanpix.Dette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".