Fart: Den største dræber i trafikken

For høj fart er skyld i halvdelen af alle dødsulykker i trafikken. Specielt på landevejene kører bilister, som var det en motorvej. I perioden 2012-2017 er der forekommet 416 ulykker, der har resulteret i død pga. for høj fart.

Af: Valentin Daumerie og Tobias Lund
Foto: William Heegaard

Det er en fredag aften, og Jeppe er på vej hjem fra arbejde i sin Citroën C4. Han er træt og vil gerne hjem i sin seng efter en hel vagt, så han træder lidt mere på gassen. Der kommer et sving. En cyklist krydser vejen. Jeppe træder på bremsen, men farten er for høj, og han rammer cyklisten, som dør i sammenstødet. Hvis han blot havde kørt lidt langsommere, ville han kunne have reageret i tide til at kunne stoppe bilen. Dette er blot ét eksempel på en hyppig årsag til trafikuheld på de danske landeveje. Ofte ved små overtrædelser af den tilladte fartgrænse, sker der hændelser, som man ellers ikke havde set komme. Ifølge Rådet for Sikker Trafik sker 68% af dødsulykkerne på landevej med en hastighedsoverskridelse på under 20 km/t. Overraskelser kan forekomme i form af et dyr på vejen, et pludseligt sving, en løssluppen bilist med mindre erfaring i blodet og meget mere. Og når det sker, så kører man så stærkt, at det er for sent til at kunne reagere og forhindre ulykken.

”Man kan forebygge disse trafikulykker på forskellige måder”, fortæller Jeppe Holm Gudmandsen, pressekonsulent for Rådet for Sikker Trafik. ”Foreløbigt arbejder Vejdirektoratet med at gøre vejene sikrere, politiet kontrollerer, at trafikanterne kører efter reglerne, og i Rådet for Sikker Trafik arbejder vi med trafikanternes adfærd, da vi ved at mere end 9 ud af 10 ulykker skyldes fejl eller forkert adfærd fra trafikanten. I øjeblikket arbejder vi primært på at påvirke trafikanternes adfærd i forhold til for høj fart, uopmærksomhed i trafikken og spirituskørsel. Det gør vi igennem kampagner, pressearbejde og sociale medier med mere.”

Overalt på landevejene i Nordsjælland findes der Rådet for Sikker Trafiks seneste kampagne Sænk farten – bare lidt, der går ud på at få billisterne til at blive opmærksomme på deres fart og vise, hvad det medfører at være i et trafikuheld, da kampagneskiltet er formet som en bule på en bil med kampagnens budskab på. ”Hastigheden på de danske veje, særligt landeveje, er heldigvis blevet sænket de senere år, hvilket er en indikation på, at der er en holdningsændring i gang i befolkningen”, siger Jeppe Holm Gudmandsen.


Kampagnesang for at køre sikkert i trafikken.
Skrevet, produceret og indspillet af Valentin Daumerie

Se Rådet for Sikker Trafiks kampagner for “Sænk farten”:
https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/saenk-fartenDette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".