Regeringen vil sætte prisen på cigaretter op med 5 kr.

Men så lille en prisstigning er et “skod”-forslag, mener flere politiske partier og Kræftens Bekæmpelse. Hos de unge er der blandede meninger.

Af: Agathe Hafsjold og Stine Friis
Foto: Stine Friis

Ved et cykelskur uden for skolens område står en gruppe unge og ryger i spisefrikvarteret. På trods af at de kender risikoen ved at ryge, samles de alligevel for at indtage dagens nikotin, selvom der egentlig ikke må ryges i skoletiden. Hvis de unge rygere ved cykelskuret ikke stopper med det, viser statistikken, at ca. halvdelen af dem vil dø af rygning. På trods af utallige kampagner og tiltag er det foreløbig ikke lykkes at knække kurven for unge mennesker, der begynder at ryge i Danmark. Nu prøver man så med en prisstigning på cigaretterne.

Stigning på 5-10 kroner
Da der i september blev lækket dokumenter om rygning fra Finansministeriet, var der mange, der udviste stærk kritik. I de lækkede dokumenter stod der ifølge Altinget, at der blot ville komme en forhøjelse på 5-10 kroner. På den måde vil prisen på en cigaretpakke komme op på cirka 50 kroner.

Det skal være endnu dyrere at ryge
Der er især meget kritik fra Venstre. Venstre mener, at prisen på en pakke cigaretter mindst skal op på 60 kroner allerede fra årsskiftet. Og det er der mange, der er helt enige i. Sundheds-og forebyggelseseksperter mener, at prisen skal langt højre op, hvis det skal få børn og unge til at kvitte smøgerne.
Kræftens Bekæmpelse er også meget imod, at cigaretpriserne bliver sat så lidt op, da de mener, at der skal mere til.  I de seneste år er andelen af 13-15-årige, der ryger, uændret, mens der er sket en stigning i antal rygere blandt 16-24-årige. Det vil Kræftens Bekæmpelse gerne stoppe, så derfor vil de godt have priserne højere op. De prøver også på flere måder at formindske tallene selv, fx tilbyder de rygestopkursus, for at du kan få hjælp til at stoppe med at ryge.

Forskellige holdninger hos de unge
Prisstigningen har især til formål, at få de unge til at droppe tobakken. For efterskoleelev, Laura Niemeyer, på 15 år vil den lille prisstigning have en effekt: ”Ja, det ville gøre en forskel, fordi jeg ikke har 5 kroner ekstra til det, og det tror jeg heller ikke, at mange andre unge uden et job har. I hvert fald ikke hvis de ryger meget”.
Louis Petersen på 16 år tror ikke den kun lidt forhøjede pris vil ændre på hans dårlige vane: ”Jeg ville blive irriteret, hvis det kostede 5 kroner mere, men jeg ville stadig købe det. Hvis det nu var 20 kroner, ville jeg nok ikke købe dem”.
Studerende, Andreas Hafsjold, på 23 år vil hellere bruge de ekstra penge på noget andet: “Jeg ryger 2 pakker om ugen, hvilket vil sige, at jeg skal bruge 40 kroner mere om måneden. Jeg ville hellere bruge de penge på noget andet. Ved I fx, hvor mange øl jeg kan få nede på fredagsbaren for det? – Godt og vel 5 stk.”, griner han.


Tagged: ,


Dette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".