”Vi dør ikke, vi holder fyraften”

I buddhismen tror de på reinkarnation. Derfor ved buddhisten Per, at han skal genfødes. Han har under et år tilbage at leve i og bruger de sidste dage på at gøre sig klar til sit næste liv, hvor han bl.a. skal være munk i Thailand.  

Af: Anna Louise Roper Prytz, Liva Achilles Åttingsberg og Emma Frederikke Thrane Rouse
Foto: Anna Louise Roper Prytz

Per Mortensen står denne mandag formiddag og beundrer udsigten over haven. Bag ham er hans køkkenø dækket af guldbelagte Buddhafigurer og andre finurlige ting fra hans rejser til Thailand. Stolt løfter han et indrammet billede af en ung kvinde. ”Det er min fremtidige mor”, fortæller Per Mortensen, som ved at han vil blive genfødt som munk i sit næste liv. 

Pers tidligere liv
Per er 80 år, buddhist og tror på reinkarnation. Han er i gang med sit syvende liv på 1026 år og ved, at han vil blive genfødt for ottende gang. For 500 år siden levede han i Skotland og har i sit nuværende liv mødt sin tidligere datter. Da hun satte en skotsk melodi på, kunne han mærke, at han blev helt opstemt. ”Det var min sjæl, som kunne genkende melodien”, siger Per muntert. 
Per fortæller, at når man møder mennesker fra sine tidligere liv, er det ikke noget, man kan se på dem, det er noget man mærker. ”Man har en særlig forbindelse, og jo flere liv man møder dem i, jo stærkere bliver forbindelsen. Man lærer at lave en form for telepati mellem hinanden”, forklarer han. 

“Mange mennesker tænker, at jeg er skør, når jeg fortæller om, hvad der sker for mig efter mit legeme dør, men det er vigtigt at huske, at sjælen ikke dør, men at det kun er legemet”

Per Mortensen

Kender sin skæbne
Per leder os ind til et af de mange dekorede rum i huset. ”Dette er Thailand-værelset”, fortæller Per stolt, mens han prøver en farverig hat med pomponer. Elefanter kreeret af grønne mosaikker hænger i gyldne rammer på væggen sammen med andre vægmalerier af Thailands dyr. Under en reol flimrer lange perlekæder dekoreret med havets muslinger og leder tankerne hen på varmere himmelstrøg. 
Per har ikke været buddhist hele sit liv, men efter en tur til Thailand tilbage i 80’erne begyndte interessen at vokse i ham. Den dag i dag forstår han bedre hvorfor. ”Jo ældre jeg er blevet, jo bedre forstår jeg, hvorfor interessen for buddhismen er dukket op i mig. Det er fordi, jeg genfødes i Thailand i mit næste liv og skal være munk, efter en årrække som clairvoyant. Jeg skal også hjælpe soldater igennem minefelter og derefter udrydde diktatur i Myanmar”, fortæller Per spændt og fortsætter: ”Det er min skæbne”. Per tror ikke på tilfældigheder, men mener at vi skal overholde de aftaler, vi har indgået, inden vi blev født. Per fortæller, at en af de aftaler, han har indgået, er, at han skal dø næste år. Døden er ikke noget, der skræmmer Per. Han mener, at man blot holder fyraften for så at leve videre i sit næste liv. 

Foto: Anna Louise Roper Prytz

”Mange mennesker tænker, at jeg er skør, når jeg fortæller om, hvad der sker for mig efter mit legeme dør, men det er vigtigt at huske, at sjælen ikke dør, men at det kun er legemet. For min skyld kan de begrave mig i min baghave. Det betyder intet, fordi min sjæl er ikke død”.

De sidste dage
Per bevæger sig op ad trappen til første sal. I baggrunden knitrer ilden fra den glødende pejs, som varmer stuen op. Han sætter sig i sofaen og spejder ud af panoramavinduerne, som giver fuldt udsyn til haven. ”Jeg kommer til at savne denne udsigt”, siger Per vemodigt.   

De sidste dage bruger Per i haven, hvor han går og plukker ukrudt og bader i søen. ”Det giver mig en følelse af ro og styrker mit sind”. Når arbejdet er gjort, forbereder han sig på sit næste liv ved at læse og studere i alverdens bøger om munkelivet i Thailand. Per fortæller, at han har mistet alt sin familie og venner for at gøre klar til sit næste liv. ”Det kræver en stærk psyke at være munk, derfor er jeg alene”, forklarer Per, som lader til at have det fint med tilværelsen. 

Vi bevæger os mod udgangen igennem huset med mere end 18 rejsers historie fra Thailand forklædt i broderede vægtæpper, voksstøbte elefantfigurer og guldbelagte Buddha’er. Hver især med deres egen historie. Snart vil det hele være væk, men ikke Per for hans sjæl vil leve videre, bare i Thailand. 

I video-voxpopen nedenfor kan du se, hvad folk, vi spurgte, kender til buddhismen.
Videoen er produceret og redigeret af Anna Louise Roper Prytz, Liva Achilles Åttingsberg og Emma Frederikke Thrane RouseDette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".