Flere danskere dør af stoffer

Omkring 33.000 danskere har i dag et stofmisbrug. Sidste år døde 254 danskere af en overdosis.

Af: Petrine H. Høgenhaug og Mathilde Møller Rønne
Foto/GIF: Mathilde Møller Rønne

På det seneste har medierne rapporteret om flere dødsfald blandt helt unge, fordi de har eksperimenteret med stoffer – bl.a. MDMA og forskellige typer af medicin. I ungdomsårene er det for mange naturligt at prøve sig frem og eksperimentere med forskellige ting, som er nye og interessante og måske endda forbudte. Kirstine Trankjær, som er ungebehandler hos Helsingør Rusmiddelcenter, forklarer: ”Hash og kokain er nok det, de fleste er på – i hvert fald dem, der kommer til os”.
Nogle af de unge udvikler disse eksperimenter til et problematisk forbrug eller et misbrug. 17-årige Sofie Hansen, der er tidligere stofmisbruger, forklarer: ”Jeg startede, fordi jeg gerne ville bryde ud af min skal. Jeg gad ikke at være lille bange mig mere”. 

Foto: Mathilde Rønne Møller

Der er ofte personlige problemer bag et stofmisbrug
For mange unge med et stofmisbrug vil problemet blot være et ud af flere problemer. De Danskere, der kommer ud i et misbrug, har ofte psykiske, sociale eller adfærdsmæssige problemer. Det kan derfor være svært at finde ud af, om stofferne er grunden til problemerne. ”Jeg havde det godt, men alligevel ikke. Jeg havde ingen bekymringer, som jo er godt i momentet, men jeg tænkte slet ikke på arbejde, uddannelse og fremtid, hvilket jo ikke er så godt”, forklarer Sofie Hansen.

Ikke kun de hårde stoffer er dødelige
Det er ikke kun de hårde stoffer, der tager livet af folk. I en offentliggjort årsrapport fra EU’s narkoagentur, bliver der vist, at antallet af registrerede metadonrelaterede dødsfald har oversteget heroinrelaterede dødsfald i Danmark, Frankrig, Kroatien og Irland. Forskere har fundet 3-4 forskellige stoffer i danskere, der er døde af overdosis.

Du skal tale med nogen, hvis du har et stofmisbrug
Hvis man er ude i et misbrug, kan det være meget svært at snakke om, da det måske kan virke lidt uklart, om der er tale om afhængighed. Men hvis man føler, man ikke længere kan kontrollere sit forbrug, og at du bliver nødt til at tage stoffet jævnligt, eller hvis du føler, du bliver nødt til at tage det for at klare dagligdagen problemer, så er der tale om et stofmisbrug, oplyser sundhed.dk. Kirstine Trankjær fra Helsingør Rusmiddelcenter forklarer: “Det bedste man kan gøre for at hjælpe for sig selv, men også andre, er at snakke om det og kontakte nogen”.

Hold musen hen over billedet nedenfor og flyt den hen på “prikkerne”. Her kan du læse fakta om, hvordan stoffer påvirker kroppen.
Lavet i programmet Thinglink af Petrine H. Høgenhaug

Kontaktsteder:
– Headspace: https://www.headspace.dk/
– Dansk Misbrugsbehandling: 
https://www.danskmisbrugsbehandling.dk/misbrugsproblemer/?gclid=CjwKCAjw5_DsBRBPEiwAIEDRW39JeZ8QPyfeIG6dSPbaQt3DQkVI-2WS70MQqUa6Y-znVbgg2GkgdBoCkO0QAvD_BwE

(Navnet på vores erfaringskilde, Sofie Hansen, er opdigtet, da personen gerne ville være anonym)


Tagged:


Dette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".