Hit med dit organ, tak

Langt størstedelen af Danmarks befolkning er tilhængere af organdonation og vil gerne donere et organ. Alligevel er der tusindvis af mennesker i Danmark, der venter uger, måneder, år på at få et nyt organ.

Af: William Lysholm Heegaard og Kalle Beck Josefsen
Foto: Kalle Beck Josefsen

Det er en tirsdag morgen, og Brian er i gang med at blive stukket af den frygtindgydende nål. Normalt er han vant til at være på den anden side af væggen på hospitalet, hvor han er læge, og plejer at sidde og skrive rapporter, men denne dag er anderledes. Men det er ikke, fordi Brian selv fejler noget. Tværtimod, for denne dag er det for at hjælpe en anden, der fejler noget. ”Min vens lillebror fik nyresvigt, da han fyldte tretten, men der fik han en nyre af sin mormor. Problemet var bare, at den nyre kun holdt i tyve år, og han så havde brug for en ny nyre”, fortæller Brian Hegelund. Efter lidt overvejelser valgte Brian at donere sin ene nyre til vennens lillebror.

Ændrede livet på den gode måde
Brian beskriver hele sin donation som en helt vidunderlig oplevelse. ”Jeg troede, det ville ændre mit liv totalt, at jeg gav min ene nyre væk. Det gjorde det også, men kun på gode måder, og det vil jeg gerne fortælle andre om”. Han har ikke kunnet mærke noget til, at han ikke længere har to nyrer, men der er en ting, han er oprevet over: ”Når jeg hører om de uendelig lange ventetider på at få et organ, så bliver jeg så irriteret, for det behøver virkelig ikke at være sådan”.

Vi skal tvinges til at tage stilling
Lovgivningen forholder sig lige pt i Danmark sådan, at man kan melde sig ind i donorregistret, hvis man har lyst, men der ingen krav om at tage stilling til det. Maria Lagoni Andersen fra Venstres Ungdom er kommet med et forslag til, hvordan en ny lov kunne se ud: ”I stedet for at man frivilligt kan melde sig ind i donorregistret, så synes jeg man skal tvinges til at tage stilling til, om man vil være i donorregistret. Mit forslag er, at man får en mail i sin e-boks, når man bliver myndig, og så skal man tage stilling til det, og ellers får man en bøde.”

Foto redigeret i Easel.ly af: Kalle Beck Josefsen

Framelding frem for tilmelding
Der er flere, der gerne vil have lavet ændringer i loven i forhold til registrering i donorregistret. Sven Gerner Nielsen, direktør for Nyreforeningen, har også et forslag: ”Problemet ligger selvfølgelig i, at danskerne ikke skal tage stilling til noget. Jeg synes, man skal ændre loven til, at man skal være indskrevet automatisk i registret og melde sig ud, hvis man ikke har lyst. På den måde nødsætter man danskerne til at tage stilling”, forklarer han.

Danskerne er positive, men undlader at handle
Undersøgelser viser, at omkring 92% af danskerne er positive over for organdonation, men det er kun omkring en femtedel, som er meldt ind i donorregistret. ”Mange ved måske, hvor lange ventelister der er, men jeg tror, de færreste ved, hvor meget et organ egentlig betyder for en anden person. Og der er også mange, der ikke ved, hvor nemt det kan være at donere et organ”, siger Maria Lagoni Andersen, som også slutter af med en opfordring: ”Jeg tror, det handler om at få danskerne informeret og få danskerne til at tage stilling, for jeg tror ikke, at særlig mange danskere ud af det blå smutter på hospitalet og donerer sin ene nyre.”

Her kan du registrere, om du ønsker at donere dine organer, når du dør:

https://www.sundhed.dk/borger/min-side/mine-registreringer/organdonation/Dette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".