Stort flertal af danskere går ind for aktiv dødshjælp

Hvorvidt aktiv dødshjælp skal være lovligt har i lang tid været et emne for hed debat her i Danmark. Der er mange gode argumenter både for og imod at legalisere aktiv dødshjælp.

Af Benjamin Kristian Berglund Kaspersen og Asbjørn Tetens Hoff
Foto: Benjamin Kristian Berglund Kaspersen

Mandag den 23. september 2019 blev tidligere læge, Svend Lings, dømt til 60 dages fængsel ved Højesteret. Han blev dømt for at medvirke til et selvmord og et selvmordsforsøg. Han blev dømt for at udskrive medicin og rådgive patienter, der ønskede at dø. Svend Lings er dog dybt uenig i rettens dom. ’’Ifølge menneskerettighedsdomstolen er selvmord en menneskeret. Bør det være en lovovertrædelse at hjælpe svage og håbløst lidende mennesker til en menneskeret?’’ siger Svend Lings.

Flertal af danskere går ind for aktiv dødshjælp, men lægerne mener noget andet
I en undersøgelse fra YouGov i 2017 blandt 1009 danskere gik 72% ind for at legalisere aktiv dødshjælp/assisteret selvmord. Blot 11% af deltagerne svarede nej, og 17% svarede, at de ikke vidste det. Spørgsmålet i undersøgelsen var: ’’Bør Danmark fastholde et forbud mod aktiv dødshjælp’’. I en anden undersøgelse fra Kristeligt Dagblad, som foregik fra april til maj 2017, var 82% af de 410 læger, der deltog i undersøgelsen, imod aktiv dødshjælp. Poul Palisz Jaszczak, tidligere overlæge, siger: ’’Lægegerningens fornemste opgave er at behandle og hvis ikke andet lindre, og aflivningen af patienter er i modstrid med dette’’. Politikerne er heller ikke begejstrede for at ændre på lovgivningen. Der er stort flertal imod at ændre lovgivningen i folketinget.

Nogle mener, at aktiv dødshjælp er en synd
Westboro Baptist Church (WBC) mener, at aktiv dødshjælp er en synd. WBC er en religiøs forening beliggende i Kansas, USA. De udtaler: ’’Aktiv dødshjælp er menneskets syndefulde forsøg på at bemægtige sig Guds eksklusive fortrinsret, når det kommer til liv og død’’. Andre religiøse grupper, som fx Jehovas Vidner mener også, at aktiv dødshjælp er en synd. Det gør de, fordi de mener, at livet er en gave fra Gud, og at man ikke skal have ret til at tage livet af andre. Ligegyldigt om det er frivilligt.

Argumenter for og imod aktiv dødshjælp
Et af de største argumenter for at legalisere aktiv dødshjælp er, at det kan forhindre unødig lidelse. Et andet argument er, at uhelbredeligt syge patienter ville have mere selvbestemmelse over, hvad de vil. Svend Lings udtaler: ’’Hvis jeg har overtrådt en lovparagraf som i mine øjne er inhuman, og som et meget stort befolkningstal i årevis har været imod, er det lovparagraffen og politikerne, der er noget galt med’’. For mange er det nogle meget overbevisende argumenter, men ikke alle. Tidligere overlæge, Poul Palisz Jaszczak udtaler: ’’Aktiv dødshjælp lyder pænere end aflivning, og som en grundlæggende opfattelse mener jeg, at staten hverken skal have ret til at aflive mennesker eller til at uddelegere denne ret’’. Et andet argument for at aktiv dødshjælp ikke skal legaliseres i Danmark er, at det kan være svært at være sikker på, at patienten tænker klart. Man frygter også, at nogen vil vælge aktiv dødshjælp, fordi de ikke vil være en belastning for deres familie. Det kan desuden være svært at afgøre, hvornår man skal tilbydes aktiv dødshjælp, og hvornår man ikke skal.

Aktiv dødshjælp er en voksende trend
Flere og flere lande og områder er begyndt at legalisere aktiv dødshjælp. Det er for eksempel lovligt at udøve aktiv dødshjælp i Holland, Belgien, Columbia, Luxembourg og Canada. Nedenfor ses en graf over antallet døde via aktiv dødshjælp i Holland. Ingen danskere har fået aktiv dødshjælp i Holland, da de ikke giver det til udlændinge, oplyser Ebbe Johnsen fra Etisk Råd. I lande hvor aktiv dødshjælp er lovligt, ser man en tendens til, at anvendelsen stiger med årene. I Belgien steg antallet af aktiv dødshjælp patienter med 14% på et år (2028 i 2016, og 2309 i 2017).

I animationen nedenfor er forskellige former for dødshjælp og hvor de er lovlige forklaret.
Lavet i programmet Powtoon af Benjamin Kristian Berglund Kaspersen og Asbjørn Tetens HoffDette nyhedssite er produceret af 9.G på Tibberupskolen i Espergærde til mediekonkurrencen "Døden er da noget, vi taler om".